Friday, June 08, 2007

lutke - fontanela (ammonite records, 2007)

prvo osnovna napomena - mislim da svaki uradak n. jovanovića zadovoljava određenu grupu standarda koji čine da albumi sastava lutke i foto (joj, šta ako čovek ima još neki 'kreativni ventil' za koji nisam čuo?) ne mogu biti loši. dapače, svi su dobri. ali svi imaju mane. tako, ukoliko se ispostavi da pišem pre svega o nedostacima, imajte na umu prvi deo ovog iskaza.

i sad bi čovek očekivao da nakon ovolikog uvoda sledi nekakva opširna studija, analiza po principu pesma-po-pesma ili nešto slično. ali - trt. imam samo opšti utisak: fontanela je vrlo dobar album. ali nije savim po mom ukusu. na trenutke biva žrtvovan nenadovom sixties fetišu i postaje svojevrsna rekonstrukcija epohe, istina ne tako daleke i veoma značajne. problem je što mi kostimirana drama (ili rok opera po uzoru na the who?) nije baš omiljeni 'žanr'. pored ubedljivih pesama koje prizivaju the byrds, pominjane the who, the yardbirds, the beach boys i sunshine poppere, ili the small faces, ima i nekoliko (za mene) neslušljivih komada.

+ tekstovi su slabi, kao na brzinu nabacani, nemarno
sabijeni u muzički okvir (omiljena mi praxa budženja više slogova no što može da stane. mljac!). no dobro, ima ljudi koji u pop pesmama slušaju pe svega, ili isključivo, muziku.

čitava bi ova priča govorila o prosečnom jovanovićevskom delu da nije poslednje stvari na albumu. nisi sam je prokleto velika pesma. to je nenad kakvog ga se sećam iz vremena ke putane, kada je hodao ukorak sa (ostrvskim muzičkim) vremenom, ne libeći se da mu pesme liče na ovo ili ono, ali ni da pokažu vrlo zdrav set zuba jednog velikog talenta kakvi su ovde retki. nisi sam je, neko će reći, bloc party za domaću indie publiku. ne bi bilo loše napomenuti i - bloc party na početničkom vrhuncu snage, a ne ovaj današnji, ta pokunjena, izbledela grupa građana koja će se radije kriti iza nekakvih kao-avangardističkih pop-razgrađujućih referenci nego da prizna da se istrošila.

i
još nešto - nisi sam ima i taj falset draga senića koji čini da na cca. četiri minuta zaboravimo svo ono pojanje i četničko zapomaganje njegovih qrvi, i prisetimo se 'srećnih' dana njihove pesme pomozite, kada smo još naivno verovali da nas veže zajednička antifašistička ideja. pored ljubavi za the smiths, naravno.

ako ni zbog čega drugog, nisi sam je dovoljan razlog da otrčite do prodavnice po svoj primerak fontanele. retko nas u domaćoj muzici neko učini ponosnima. ne u patriotskom smislu, naravno. više, nekako, ponosnima na to što smo večiti indie sanjari.

31 comments:

Anonymous said...

Dragi SupraStudio,

Nije lepo što si album Qrvi nazvao četničkim zapomaganjem. To me je jako povredilo, naročito sada kada su mi Tolimira odveli u Hag.

Često smo Zdravko i ja razmišljali kada je izašao album Qrvi, koliko bi nam rat lakše pao da smo imali oficijelno diskografsko izdanje, a ne da smo morali da se podgrevamo na razne demoe i butlege koje nam je Bane snimao na kasete a koje nam je na kraju zaplenio UNPROFOR.

Sva sreća što su momci sa IndieGoa na kraju uploadovali njihove demoe u mp3 formatu da napunimo svoje i iPode naših jataka.

Ne volimo što to nazivaš zapomaganjem. Verovatno zato što ne znaš kako zvuči pravo zapomaganje, što smo i Tolimir i ja imali prilike da čujemo u više navrata, a naročito naravno u Srebrenici (da parafraziramo Dragam, "Znali smo da ih možemo povrediti u naletu ljubavi").

Takođe, ne volimo što našeg omiljenog kompozitora nazivaš četnikom, jer mi iako smo Srbi, ipak smo oficiri Jugoslesnke narodne armije i želimo da vidimo svoju ulogu delom tradicije prosvetiteljstva.

Anonymous said...

supač ti je blogač :D

Anonymous said...

Ko to pominje zaplenu kaseta?
Hmmm.
Kamo prozivka za CD-ove ispod zita?
Nova „izdanja“ su već spremna.
Da spremim paket za Scheweningen?

Ah da, neko ko tako olako etiketira i vredja rad Draga Senica i grupe Qrve je neko ko je vrlo slabo ili uopste nije upoznat sa stvarima kojima su se doticni bavili, a jos manje je neko ko poznaje istog.

Anonymous said...

Dragi Bane,

Nažalost u Hagu je danas više fanova Qrvea nego na B92.

Momčilo Krajišnik je često umeo da kaže, "Kao što je je KOCOBO najskuplja srpska reč, tako su Kurve najskuplji srpski bend."

Anonymous said...

"četničko zapomaganje" je definicija u kojoj se jednoj formi (zapomaganje) pridaje sadržaj (četničko) gde sam sadraj u sebi ne nosi neku estetsku procenu vć opre svega ideološki opis. Nešto što je "četničko2 može smetati samo deološkom neistomišljeniku.

S druge strane kada je reč o "zapomaganju", zar to nije legitimna pop forma koju su ustoličili Smithsi?

Da li bi se stoga moglo reći da je Dragov rad na ploči "Pesme iznad Istoka i Zapada" ekvivalent Moza uvijenog u Union Jack?

a@super|studio said...

ponovo, za one koji ne umeju da čitaju: govorilo se upravo o ideologiji. blago onima koji mogu da to razdvoje od lepih melodija. šta sam ja kriv d. seniću i ostatku nadesno nasađenih qrvi što su insistiralio da se ideološki eksponiraju kroz, inače vrlo dobru, pop muziku? i nekima od nas, ideološki osetljivima, pokvarili jednu od (eh, kada bismo samo mogli ignorisati...) potencijalno dražih grupa u novijoj istoriji (pazi sad! sledi ružna reč!) jugoslovenske muzike.
samo tendenciozno nepažljivi u čitanju mogu tvrditi da sam ignorant za senićeve (& co.) pothvate. ne tvrdim da sam expert, ali zar bi neko kome nije stalo do dragovog talenta lamentirao nad izgubljenom prilikom koju je obećavala npr. pesma pomozite? ili čeznuo za danima kada je upravo taj falset, o kojemu se očigledno govori u pozitivnom kontekstu, bio lišen samozadatog ideološkog balasta?
anonimus je u pravu, a nije bilo teško ispravno pročitati. sa senićem i qrvama imam *isključivo* ideološki problem. a meni je to veoma važna stvar. makar bili i najbolji ovdašnji pop bend svih vremena, to ih u mojoj percepciji oštećuje u ogromnoj meri.
drago senić je očito 'ideološko biće' koje ima potrebu da se, između ostalog, ideološki javno određuje i izražava. i stoga nije 'samo pop muzičar'. i sasvim je legitimno da od mene dobije i ideološki crveni karton. vidi igre rečima...

Anonymous said...

dragi a.

ima li sanse da svom malom hendikepiranom prijatelju nasijeces neke od ranih (pre-POLYESTER) radova N. Jovanovica (-Spanca)?

Anonymous said...

Jasno je meni šta vi pričate, ali samo do onog dela da su Qrve imale veze sa četništvom. Hmmm, gde? Ste slušali taj album ili onako na prvu loptu udarate etikete? Vuče vas ideološka tama?
Da li je srednjevekovno pojanje četništvo?
Da li je ideološko neslaganje obavezno da bi se lakše udarala etiketa nečega što mislim da ne postoji na dotičnom albumu?


Nedeljnik Vreme, broj 550, 19. jul 2001.
Drago Senić:
"Mera slobode svakog od nas je u tome koliki smo neprijatelji sistema. Sistem ne želi nas kao ljude, već kao mašine. Svaki čovek iskazujući svoju ličnost koja je nedokučiva, uvek nova, originalna i maštovita dokazuje da je sistem pobediv"

a@super|studio said...

mali hendikepirani prijatelju, prvi album lutaka sam imao u (na tada oh! tako popularnom) formatu kasete. koja je završila... niko ne zna gde. postoje indicije da neko od equipe u gradu b. na severu, zahvaljujući izravnom kontaktu sa n. jovanovićem, ima to na cd-u. nabavićemo.

bane,
ukrstimo, npr, ime kompozicije ravna gora (c'mon, people!) sa angažmanom d. senića u domenu pesama iznad istoka i zapada - sapienti sat. i tako barem neki delovi ličnosti postaju dokučivi, ne tako novi niti originalni.
možda je drago senić pre svega muzičar ili šta već. ali sentiment koji gaji prema izvesnim istorijskim 'pojavama' meni je krajnje odbojan. recentni pokušaji njihove 'revalorizacije' (i to sistemske, ako smem da primetim) su mi naročito mrski.
šta li se desilo drugarici iz podravske slatine?

+ voleo bih da moje primedbe na račun ideološke matrice jedne druge grupe ne odvuku priču od predmeta - novog albuma sastava lutke. kako se vama sviđa?

Anonymous said...

1. konvencionalno otvaranje, vuce malo na manje inspirisane tacke Eve Braun, nije onoliki hit koliki Lutke misle da jeste.
2. pesma sa tezom. pesma sa actually prilicno inteligentnom tezom. uklopljena u odlican pop.
3. obrada. hm, mozda smo mogli i bez nje, posto ova konkretna pesma nije nesto sto Lutke i same ne bi mogle da smisle. pobornik sam toga da obradjujes superiornu pesmu koja od tebe moze imati koristi ali i ti od nje.
4. lici mi na simplifikovan polit-pop kao recimo MISS EUROPA DISCO DANCER Manic Street Preachersa
5. ON JE MOD je njihovo NOVO ODELO. NOVO ODELO je bolje. zato Kiki pise za Kylie Minogue a NJ za Foto... podsetilo me je na strip THE ORIGINALS :)
6. ovo je za mene previse konceptualno, i ideoloski najnaivnije na ovom politizovanom albumu
7. himna. jedna od najiskrenijih pop pesama kod nas. pre neko vece na Indie Gou gomila mladih Indie decaka i Indie devojcica zmureci nebu peva THIS IS THE ONE, a verovatno Indie decaci zude za Ksenijom Pajcin a Indie devojcice za Andrejom Dolinkom (ljubiteljke tvrdjeg garaznog zvuka za Andrijom Draskovicem)
8. ok pesma sabijena izmedju dve bolje, sluzi kao interval, mada to nije zasluzila...
9. Pulp stihovi, na sixties pop, zanimljivo je cuti na srpskom ono sto omladina casual uzvikuje na Indie Go veceri, cime saznajemo koliko je Britanija liberalno drustvo, cim takvi sadrzaji dobacuju do platinstog tiraza
10. da su Lutke Plavi orkestar ovo bi im bila SUADA

Anonymous said...

Moderan svet postoji na CD-u (moja malenkost i gdin lou rocky smo ga prebacili sa Nenadovog DAT-a svojevremeno), ako nekome treba mogu da ponesem na RebelStar neki primerak pa vi to dostavite kome treba (ovima u Hagu NIPOŠTO!!! Oni su nezahvalni).
Btw. tada smo prebacili i spasili i sve demo snimke Lutki.

Glede Qrvi, sad stigosmo na pesmu zbog koje je sve to pomenuto. Sem naziva ona u sebi ne donosi ništa do dosta artificijelne percepcije vremenske prolaznosti bez da se tu postavljaju pitanja i daju odgovori. Da Ravna Gora ne predstavlja ono što u ovom zaludnom narodu predstavlja kao specifičan istorijski i još kakav artefakt, ova pesma ne bi mogla da se poveže ni ideološki ni muzički niti na bilo koji način sa četničkim zapomaganjem. Ja sam je doživeo (kao još 2-3 pesme sa tog albuma) i kao provokaciju i kao nemoguć kompromis i kao istraživanje.
Neki drugi stav o tome nemam. Pesmi i albumu sam sudio na osnovu koncepta i pokušaju da se pop pesmi natovari breme koje je nespojivo sa njom. Idoli su to uradili kroz eksperiment u određenom vremenskom kontekstu. Qrve su u sasvim drugačijem bile nemoćne da to izkanališu u nekom originalnijem obliku. Pokušali su nemoguć spoj pa otuda na tom albumu imamo nekoliko sjajnih pop momenata koje poklapa lutanje u ... nazovite to kako god hoćete ...
Thats all.
ps. Drago je odličan pesnik iznad svega.
pps. Drugarica iz Podravske Slatine? Možda vam u nekoj priči ispričam (nadam se da se neće naljutiti iako ga nisam video 5 godina) ko je ona...

a sada o Lutkama...

Anonymous said...

nadam se da prica sadrzi raunchy detalje kada su drugaricu sreli pripadnici Arkanovih Tigrova na miniranom putu za Nasice...

Anonymous said...

Драго Сенић није само прљави мали фашиста већ је неколико година био на платном списку војне контраобавештајне службе (КОС, днашња ВБА) у време када је ту службу водио генерал Ацо Томић.

Сенић је конкретно радио на индоктринацији војника у Служби за психолошко ратовање. Његов конкретан задатак је било осмишљавање корачница и песама које се певају на обуци.

Сенић у том послу није био једини. По рођачкој линији био је ангажован и Никола Павковић, близак рођак тадашњег шефа Генералштаба Небојше Павковића.

То објашњава дуге паузе у њиховом дискографском раду.

Нажалост, војне архиве су затворене и не знамо тачно ко је компоновао коју војничку песму.

Anonymous said...

@Anonymous
na vaše razočaranje, ne.
@ jos jedan Anonymous,
istina je uvek na dohvat ruke, a nikako da je skroz uhvatimo. sto bi istinski drug i osvedoceni patriota Calimero rekao "It's an injustice"

za album Lutki samo dve male napomene.
rekao si da su tekstovi tanki i recimo da je to tako. mislim da NJ od toga ne bezi i cak instistira na tome (pogledaj tekstove za Foto takodje) i ako malo bolje ispratis njihovu karijeru i njegov autorski rad, videces da je tako bilo i ranije tj. sa tim se mozes sresti vec na Modernom svetu.
druga napomena je za obradu. Lutke su je nekad davno (jako davno) snimile kao svoj demo snimak. tada nisu imali album ni u najavi, a kad neko iskopa pesmu, koja je uz to obrada, nakon 16-17 godina onda je iza toga verovatno nesto vise od puke potrebe za obradjivanjem. NJ voli tu pesmu. zasto? who knows?
pitacemo ga nekom prilikom.

popkitchen said...

Mislim da zbog svega do sada napisanog Superstudio moze da se nadje na Blogu B92 jer
1) ima chitanost
2) inspirise rasprave

ali mu fali Biki Srbljanovic da pise eseje o Jochicu, ako si zainteresovan, ja se prijavljujem na tu funkciju. Sa bivsim ministrom policije sam na first-name basis

a@super|studio said...

1. n.l.o. - lep byrdsovski intro. lep refren. nebo leti oblacima? reke teku brodovima? opšti utisak je da je ovo pesma ni o čemu. znam da sve znaš... so highschool. u nedostatku kompozitorski pismenih autora pop muzike kod nas u poslednje vreme, ovo je veći hit nego što u stvari jeste i no što bi van konteksta trebalo da bude.
2. prokletstvo malih razlika - teza u ovoj pesmi je... anyman's teza. politizacija pop muzike kroz gomilanje truizama i simplifikacije je ono zbog čega sam skeptik spram politizovane pop muzike. do propasti jugoslovenskog modernističkog projekta, rata na balkanu i lokalnih praxi iz domena krvi i tla došlo je zbog (namig-namig) malih razlika. muzički, ova pesma je tek solidna.
3. noćna ptica - suvišna. slažem se sa his gimperial majesty.
4. europe asshole - osim što spada u pesme koje *obavezno* preskačem na fontaneli (funk off, man! jezivo), ne razumem ni 'liriku'. pokušao sam da shvatim i u saradnji sa starijim (iskusnijim i pametnijim) bratom p. i nije uspelo. europe asshole kao anus evrope ili kao evropski šupak (karakterna osobina)? čak i kada se odlučim za jednu od mogućnosti, nije mi ništa jasnije... pomozite! ustvari... nemojte. ne interesuje me.
5. on je mod - neshvatljivo mi je da jovanović svoj mod fetiš tretira jednom prosečnom pesmom. refren bi mogao da posluži kao definicija antiklimaksa. najbolji deo pesme - srednji!? i kaže se kvadrofEnija. kvadrofOnija je nešto sasma drugo. (iako je dvd quadrophenie kod nas zbilja izašao kao kvadrofOnija?!)
6. kraljevo novo odelo - ova vrsta fragmentarne pesme iziskuje veći kompozitorski i aranžerski talenat, bolju svirku, te vrhunsku i nadahnutu produkciju. ovako deluje kao neuspeli pokušaj grupe koja ne poznaje sopstvene granice. + alegorijski text. brrrr...
7. zašto sve krš devojke slušaju rock'n'roll - jedan od boljih komada na ploči. ova pesma stoji u direktnoj suprotnosti sa prethodnom. dok je #6 pisana u zadatom, programski složenom formatu (i ne uspeva da isporuči), krš devojke muzičku složenost grade organski, čak tamo gde se ne bi očekivalo da je nađemo. pametan surferski preokret.
8. nepoznat svet - marr svira balaševića? ume nenad da izvuče stvar refrenom. ali ovde ne dovoljno da me spreči da skipujem.
9. devojka iz susedstva - ne slušam txt i baš volim ovu pesmu. kad pak poslušam stihove u refrenu, prosto se zbunim da (jedno od omiljenih imena) iva nije rimovano sa 'piva'! power pop, yeah! nenadovi sixties uzori zadaju te 'male priče' o 'običnim ljudima'. ova priča nije zanimljiva.
10. nisi sam - treba li opet da pišem o ovoj pesmetini? ovo su lutke kakve želim! čitav album! 45 minuta! jedna od onih pesama zbog kojih se žmuri, a ruke dižu i šire, samo da telo zauzme što veći prostor i tako upije divotu. za te stvari se živi u pop muzici.

///bane///
kao što se nazire iz mojih komentara, pratim rad lutki od samog (diskografskog) početka. u pravu si da su txtovi uvek bili problematični. možda su najbolji u slučaju grupe foto. ali sam morao da naglasim.
+ bio bih presrećan ukoliko bih skorovao 'moderan svet' na cd-u. count me in.

///popkitchen///
samo se ti sHegači (izgovoriti kao sHeveningen). na superstudio blogu je (kao i na većini drugih) krasota što bloggeri nisu Veoma Importantne Persone. i znaš da je izvorna zamisao bila da se pravi groupblog kao vrsta webzinea i da si bila prva pozvana u čopor.

+ ne znam šta mi je, već mi nedostaješ (iako - ko sam ja da me to spopada?)
[drago senić, falsetom na uvce, utešno: nisi saaaaahaaaaam!]

doba_nevinosti said...

Prekjuče sam obavestio Draga o blogu i prekopirao mu ceo sadržaj i bio je baš zadovoljan, pošto je stekao utisak da nekoga Lutke zapravo i zanimaju u Srbiji.

Malo se smorio kada je shvatio da tu postoje i agenti provokatori koji se javljaju pod multiplim nikovima, pa ipak srećan je zbog interesovanja.

a@super|studio said...

blogerske himere! nećete nas prevariti. znamo da ste jedno nešto, iako različita lica prikazujete.

Anonymous said...

a., jesi li uzeo CD sa prvim albumom Lutaka? jesi li uzeo? jesi li uzeo?:)

a@super|studio said...

hej, mhp, nisam. nešto mi govori da sam u nemilosti... [put a sad face here]

Anonymous said...

stigao je CD u vase okruzenje.
dostavio sam ga u petak.
sticie vec i do tebe (vas).

ps. bio i nenad j na svirci RebelStara

Anonymous said...

Star, doduse vise iz pijeteta prema bendovima iz severnog grada B. nego zato sto me zaista intrigira ovo sto sada sviraju, medjutim, bio sam u Nisu poslom.

u tom smislu, molio bih Baneta da pojasni cryptic writings, kome je iz naseg okruzenja dao CD?

Anonymous said...

@mhp,
dostavljeno osobi u prugastoj majci :)))
nadam se samo da je shvatio da je disk za vas i da ga nije izgubio pri pakovanju opreme.

a@super|studio said...

aham! drugi prugasti! (prugasti pod b, so to speak...)
bane, hvala.

Anonymous said...

prugasta majica, umrecu od smeha :D pa ti becejci svi i uvek nose samo prugaste majice.
ko zna kod koga je zavrsio stari materijal!
na indigou pustene dve pesme lutaka u petak: kosmicki hit i nesto starija stvar meho puzic i `srecan mi rodjendan`

a@super|studio said...

rešen da što pre stignem do grada b. na severu, pravio društvo jednom bivšem članu popcyclea i budućem članu rebel stara (nagradno pitanje: ko su rezidenti, a ko dopisni članovi?) u istovetnoj nakani. ta me je aktivnost sprečila da učestvujem u indie-goovanju. samo zurenje u pruge me može utešiti...

Anonymous said...

a., jesmo li barem za korak blizi CDu?

a@super|studio said...

drugi prugasti je priznao da mu je uručen disk. bio je zbunjen tom akcijom. slabo mi nešto navraća ovamo.
sinoć išli skupa na onaj neki koncert u arenu (glorifikovana nbg hala sportova), na onaj bend (glorifikovani [?] pešadinci iz drugog ešalona nme brigade). najbolja zabava - povežite headlinere sa predgrupama. druga najbolja zabava - otkrijte kako vam neka pesma grupe blockout zaliči na nešto podnošljivo, a onda shvatite da je to simplifikovana purple rain :0. treća najbolja zabava - prisetite se svog gnevnog pamfleta iz gimnazije kojim osuđujete provincijalnu učmalost lokalne omladine, a koji je napisan u povodu veoma slabe posećenosti koncerta sastava dža ili bu, negde 1992. godine!

Anonymous said...

alo braco cetnici, s'a mai vono?
zao mi je sto nisam mogao da se pridruzim ovoj diskusiji ranije, ali neko vec mora da brani otadzbinu od ljutijeh nam neprijatelja, dok vi tu pravite neku muzikicu for wussies. ja tu vrtim zilet u ustima, a ovaj a@super|studio se nasao nas bracu da proziva. e pa pevaces ti jos meni singl "nad kraljevom živa vatra seva", a i b-stranu "cica drazo gde je moje dijete".
cd mi urucen. ne znam kako/zasto. bice prosledjen a@zuper|studiu (ako ga nadjem, mislim da sam ga spakovao zajedno sa "ravnogorskom citankom").
molim vas braco da imate razumevanja i oprostite, znam da sam napravio kardinalnu gresku, ali mi je snb uniforma bila na pranju

a@super|studio said...

gde si, vojvodo?! nedostaj'o si. bez tebe umalo da zaboravim kol'ka je kilometraža između topole i ravne gore...
večeras moramo skoknuti na krivi, da izvineš, stojko da čekiramo splinse i petrol na double billu. još malo muzike za pikslice. posle: indie-go sabor kod pobednika. obustavi paljbu! (klikt-klikt) tako tschetnique sluša naređenje!
htedoh reći - ponesi cd sa borbenim pesmama tog orkestra iz prestolnog beograda.
za k. i o! s. ili s!

Anonymous said...

gospodedobribože!!! a ja mislila fini momci u prugastim majicama... kakva transvestija! :O
samo da znate, vas dvojica, da takvi ne možete na skrivenog stojka večeras jer će koletiv sa donjeg dorćola da vam postavi barikade. mislili ste da nam kvarite učmalu omladinu? neće moći!

Powered By Blogger